Olah

From BASAbaliWiki
Root
-
Definitions
  • paddle: single blade en
  • side dishes en
  • order en
  • movement en
Translation in English
paddle; side; order; movement
Translation in Indonesian
membuat
Synonyms
Antonyms
Related words
Puzzles
Origin
Bali
Linked pages
Word audio
Level of Speech Option
Mider
-
Kasar
ngae
Andap
olah
Alus sor
-
Alus madya
-
Alus mider
-
Alus singgih
-
Dialects
Bali Dataran
-
Bali Aga
-
Sentences Example
Balinese
I meme ngolah lawar ajak I bapa ibi sanje
English
-
Indonesian
-
Usage examples pulled from the Community Spaces
Balinese
Iraga madue carik olah apang nyidayang anggen kabutuhan hidup.
English
-
Indonesian
-
Literature Lahan Pertanian untuk Meningkatkan Perekonomian di Bali
Balinese
Lulu sane sube mepilah bisa buin diolah dadi meguna untuk iraga,contohne don-donan bise olah dadi rabuk organik, plastik lan botol plastik dadi daur ulang.
English
-
Indonesian
-
Literature BALI BERSIH
Balinese
Di dugase dibi tiang tampil olah tubuh di aula sarenh timpal-timpal
English
-
Indonesian
-
Literature Kemarin saya tampil olah tubuh di aula breng temen-temen
Balinese
Makeh sane patut laksayang, sane ngawerdiang dewek, umpami macentok seni budaya, macentok mapadu olah raga, macentok sajeroning iptek muah sane lianan.
English
-
Indonesian
-
Government Bahaya minuman keras
Balinese
Suba neked jumahne, kaukina I Blenjo. “Njo, Njo, ene jani olah tendas celenge, gaenang basa gede malu.
English
-
Indonesian
-
Folktale Be Beno
Balinese
Nika lantas kepunduhang apang presida ke olah dados rabuk.
English
-
Indonesian
Jika sudah bersih sapinya akan sehat dan cepat besar.
Covid Daki (I Made Subawa)
Balinese
Nika s olah sane nenten becik utawi nenten patut di tiru.
English
-
Indonesian
-
Womens Spirit Hoax' ngenenin wenten isu tsunami
Balinese
Luu organik puniki presida ka olah, olih alam/jagate, nika sane ngranayang sampah/luu organik dados ka entungan ring carik/tongos sane siosan. • Luu anorganik, inggih punika luu sane sakeng tan entik-entikan.
English
-
Indonesian
-
Government Jagat leteh krana luu
Balinese
Wenten sabda sane kadi asapuniki: "Dugas tiang nongos ditu (ring Bali, red), tiang sai-sai malali ka pusat olah raga tur majalan.
English
-
Indonesian
-
Government Kurangnya kesadaran melestarikan lingkungan
Balinese
Yendadi tiang mapangidih Apang irage ajak mekejang inget uling Jani .lan pebedikin ngae Lulu,ane dadi anggon jek anggon malu ,ane patut dadi olah lan olah bareng - bareng .
English
-
Indonesian
cobak diliat TPA yang ada di angantiga ,sudah seperti gunung tumpukan sampahnya .petugas kebersihan juga kesulitan mengatasi sampah yang sudah seperti gunung itu.
Literature Bali Bebas Sampah
Balinese
Tusing ja buah cara janine dogen ane dadi olah anggon ajeng-ajengan, ane dadi adep tur ngasilang untung.
English
-
Indonesian
-
Literature Buah Apa Ento?
Balinese
Nenten lempas ring lapangan Renon, irika taler ditutup mangdand kramane nenten akeh irika ngemargiang olah raga.
English
-
Indonesian
-
Literature Krama Meweh PPKM Nenten Wusan
Balinese
Ngelastiariang seni lan budaya puniki taler sampun dados budaya ring Bali, nanging mapupulang ring kita-kita sane wenten ring Bali ngawit ring putung olah raga ring Bali.
English
-
Indonesian
-
Literature Melestarikan seni dan budaya yang ada di bali
Balinese
Apa tusing ulian irage ngutang luu di jelenjinge mekade gumi baline blabar yen dadi tyang ngidih tur mapangapti, apang irage ajak mekjng uli jani laan pabedikin ngae luu apang tusing liu luu ne , yen dadi baan dadiang pupuk ane luu don donanne yening luu plastik apang patut dadii olah biin , jani irage apang patut ngedasang gumi baline.
English
-
Indonesian
-
Literature Membuang Sampah DiSelokan Mengakibatkan Banjir
Balinese
Naah jani suud ngutaang luu di jelenjing e , jalan jani ngutang luu di tongos luu ane sube kesediain apang jemak e luu ne ajk pengangkutan luu ne pang ditu olah e cen luu ne dadi olah jak tusing e .
English
-
Indonesian
-
Literature Membuang Sampah DiSelokan Mengakibatkan Banjir
Balinese
Tiang masekolah di SLB Negeri 1 Karangasem sabilang libur tiang oleh rag bareng timpal tiange .di lapangan.tiang demen pesan maolah raga, kewala di tongoje olah raga euro tingalin tiang konden ada fasilitas anggon disabilitas euro mawanan tiang lan timpal tiange marasa keweh kuang ada pelang - pelang utawi petanjuk , bakat baan tyg baca cara tulisan Exit/keluar ulian ento tuang paling Nah harapan tiang madak je pemimpin ane lakar mepilih nyidaang ngaenang pelang utawi tulisan tulisan apang aluh baan tiang baca , keto mase teken timpal timpal tiange
English
-
Indonesian
-
Literature Pemimpin Teepilih Mesti Memperhitungkan Teman Disabilitas
Balinese
Yening luu tusing kutang utawi olah sane becik lakar ngeranayang blabar lan penyakit.
English
-
Indonesian
-
Literature sampah yang tidak pada tempatnya
Balinese
Buron-buron punika yening dikembang biakan becik lan patut, lianan membantu perekonomian ring kegiatan berternak sami ngewantu mengatasi kekirangan bahan makanan manawita kekirangan bahan makanan ring bahan olah manawita marupa daging antuk meningkatkan protein utawi vitamin ring raga, susu ring buron ternak akeh manfaat nyane nyantos mangkin akeh dikonsumsi olih penduduk indonesia lan manca negara.
English
-
Indonesian
-
Literature Berternak Membantu Perekonomian Ring Indonesia
Balinese
Lan uling jani olah luu uling jumah,uling keluarga,sekolah lan masyarakat milah milah luu ne organik mepunduh ngajak organik,luu anorganik mepunduh ngajak luu anorganik keto masih dije patutne pejang.
English
-
Indonesian
-
Literature Luu ring Bali
Balinese
Yadiastun i raga madue akeh pabinayan, sameton seneng malayangan, titiang seneng maplayanan dom, sameton meneng ring Nusa Penida, titiang meneng ring Sanur, sameton nglestariang budaya Bali malarapan antuk gamelan, titiang malomba ring cabang olah raga mangda sida ngarumang Provinsi Bali.
English
We have many differences—you like to play kites, I like playing cards, you live in Nusa Penida, I live in Sanur, you preserve Balinese culture by playing gamelan, I take part in competitions in sports to make the name of Bali Province proud.
Indonesian
Walaupun kita memiliki banyak perbedaan, kamu suka bermain layang-layang, aku suka bermain domino, kamu tinggal di Nusa penida, aku tinggal di Sanur, kamu melestarikan budaya Bali dengan bermain Gamelan, aku dengan mengikuti lomba di cabang olah raga untuk mengharumkan nama Provinsi Bali.
Comics Mabudaya, magama lan makulawarga
Balinese
Ring gambar puniki Wenten dasa sane prasida kacingain luire:

- olah raga sane kalaksanayang anggen panyamabraya sane luih - pemerintah sane kantun ngalaksanayang widiatula - lomba layang layang - tanjen lan pemabuk - berkomunikasi lewat sosial media - instruktur - malajahin seni lan kebudayaan - pariwisata indah sane Wenten ring Bali - sagilik saguluk majeng ring agama tiosan - melaksanayang lan sikap Pancasila

- merayakan kemerdekaan Indonesia ke 77
English
-
Indonesian
Hai semua, kali ini saya mau menjelas kan tentang gambar yang ada di atas
Comics Mengisi kemerdekaan dengan perdedaan
Balinese
Pulihnyane Bali kacingakin antuk akehnyane wewangunan infrastuktur sane mabasis kabudayaan lan agama sane ngutamayang toleransi, ngawit wenten event olah raga tur pulihnyane pariwisata ring Bali.
English
-
Indonesian
-
Comics Milenial Bangkit Lebih Kuat Ngwangun Bali
Balinese
Makeh sane patut laksayang, sane ngawerdiang dewek, umpami macentok seni budaya, macentok mapadu olah raga, macentok sajeroning iptek muah sane lianan.
English
-
Indonesian
-
Government Narkoba bahaya
Balinese
Makeh sane patut laksayang, sane ngawerdiang dewek, umpami macentok seni budaya, macentok mapadu olah raga, macentok sajeroning iptek muah sane lianan.
English
-
Indonesian
-
Government Narkoba membunuh mu
Balinese
Halo nyame,,Ngalaksananyang olah raga futsal,tiang sesai Ajakne futsal ajak timpal timpal tiange,kadang Ajakne Lomba,Latihan miwah sane liane tiang demen sajan Yen Ajakne olahraga,tapi setiap latihan besik-besik harus mayah 10 ribu anggen mayah lapangan.Kadang tiang latihan/lomba mileh milehan.
English
-
Indonesian
-
Comics Ngisi Kemerdekaan Baan Olahraga
Balinese
Apa awanan olah raga?
English
-
Indonesian
-
Comics Ngisi kemerdekaan anggon siswi SMPN 7 DPS lan WIKITHON BALI
Balinese
Inget ken raos Bapak Guru olah raga dugas SD, "Men Sana in Drakor Pore Sano" yeh pelih...
English
-
Indonesian
Tapi tak apalah, walaupun demikian, melihat anak senang hati pun ikut senang.
Covid Nyakitang Awak, Nyegerang Keneh
Balinese
Makudang-kudang atraksi wisata sane prasida kalaksanayang ring Pasisi Tanjung Benoa inggih punika olah raga air sakadi paraseling, snorkling, seawalker, bananaboat, flying bord, rolling donuts, flying fish, waker boarding, waterskiing, jetski, scuba diving, ngelangi miwah majemuh.
English
-
Indonesian
-
Place Pantai Tanjung Benoa
Balinese
Sukarya, pinaka angga kreatif tur olah tabuh, Putu Adi Arianto, S.Sn., miwah Wayan Sumindra, S.Sn., pinaka olah tari miwah kostum.
English
Sukarya, choreographers: Putu Adi Arianto and Wayan Sumindra.
Indonesian
Sukarya sebagai penata kreatif dan tabuh, Putu Adi Arianto S.Sn.
Performance Pendet Swastiastu
Balinese
Sampah-sampah punika, ten je dados kabuang ka tukad tur got, nanging patut iraga olah mangda dados hal sane lebih maguna.
English
However, recently the TOSS program has not run according to the initial plan and has been ineffective in solving the waste problem in Klungkung.
Indonesian
Jikalau kita bisa memilah dan mengolahnya di rumah masing-masing, pasti masalah sampah menumpuk di klungkung akan terselesaikan.
Government Tri Hita Karana Pinaka Kunci Ring Kerahayuan Jagat
Balinese
Program Bapak Suwirta sane viral tur kadadiang conto becik ring jagat Klungkung, inggih punika program TOSS (Tempat Olah Sampah Setempat).
English
We as citizens of Bali, especially Hindus, definitely believe that humans, animals and beasts are God's creation.
Indonesian
KIta sebagai warga Bali, khususnya agama Hindu pasti percaya jikalau manusia, hewan dan binatang adalah ciptaaan Tuhan.
Government Tri Hita Karana Pinaka Kunci Ring Kerahayuan Jagat
Balinese
Maksud titiang puniki, pengolahan sampah ring klungkung ten je harus kapimpin olih pejabat utawi Bupati, nanging dados iraga utsahayang milah utawi olah sampah ring umah masing-masing.
English
I mean, waste processing in Klungkung doesn't have to be done and processed by TOSS and the government alone, but we all have to try to sort or process waste in our homes.
Indonesian
Sudah seharusnya kita menjaga kebersihan pura itu, dengan bersih-bersih atau menghaturkan ngayah.
Government Tri Hita Karana Pinaka Kunci Ring Kerahayuan Jagat
Balinese
Indrawan taler nyarengin ngawentenang makudang-kudang komunitas seni, sakadi Dapur Olah Kreatif (DOK), Bali Classic Rock Community, Bali Blues Island, miwah Bali PoisiMusik.
English
Indrawan juga ikut menggagas kelahiran beberapa komunitas seni, seperti Dapur Olah Kreatif (DOK), Bali Classic Rock Community, Bali Blues Island, dan Bali PuisiMusik.
Indonesian
Indrawan juga ikut menggagas kelahiran beberapa komunitas seni, seperti Dapur Olah Kreatif (DOK), Bali Classic Rock Community, Bali Blues Island, dan Bali PuisiMusik.
Biography of Putu Indrawan -
Balinese
Luu organik ento dadi anggo kompos, luu anorganik ento dadi olah, contohne anggo pot, karya sastra lan sane lianan.
English
-
Indonesian
-
Place TPS Monang Maning Denpasar
Balinese
Luu organik ento bisa dadi kompos, lan luu anorganik ento dadi olah, contone anggo ngae pot, karya seni lan ane lianan.
English
-
Indonesian
-
Place TPS Monang-Maning
Balinese
Ane patutne dadi olah, laan olah malu.
English
-
Indonesian
-
Literature Baunya Tidak Bisa Disembunyikan
Balinese
Game sampun ngaranjing ring cabang olah raga.
English
-
Indonesian
Beberapa macam olahraga dapat kita lakukan di rumah, seperti beryoga, senam, lari di halaman sekitar dan sebagainya.
Covid 8 Kegiatan yang Bikin Masa Karantina di Rumah Tidak Membosankan
Balinese
Olah raga sane kalaksanayang ring jumah wenten akeh, sakadi yoga, senam, malaib-laiban di natahe, miwah sane lianan.
English
-
Indonesian
Beberapa macam olahraga dapat kita lakukan di rumah, seperti beryoga, senam, lari di halaman sekitar dan sebagainya.
Covid 8 Kegiatan yang Bikin Masa Karantina di Rumah Tidak Membosankan
Balinese
utama sane masalah pembangunan sane mangkin patut irage laksanayang krana pembangunan dibali mendukung pariwisatanyane, sampah plastik sane wenten patut iraga olah guna kebersihan bali lan terhindar ring polusine.
English
-
Indonesian
-
Literature Menuju bali era baru mangkin
Balinese
Akeh pisan sane presida iraga karyanin yening arsa jagi ngajegang Budaya Bali contohnyane sareng atur ayah mewirama sekadi metembang ring acara piodalan olah rasa sekadi ngigel, drama gong, nyurat lontar miwah sane lianan.
English
-
Indonesian
-
Literature Melestarikan Budaya dan Tradisi di Bali